Behind the scenes

En bröllopsfotografering för mig handlar inte bara om att ta några bilder på er bröllopsdag, det handlar om ett fullständigt engagemang. Jag försöker att alltid välja ut alla platser och kontrollera ljuset innan själva bröllopsdagen. Det räcker inte med att hitta en vacker bakgrund, ljuset ska falla rätt också.

Hitta bilden

Det är en trygghet både för mig och brudparen att ha valt ut platser att ta porträttbilder på tillsammans. Jag kan då beskriva vad jag ser och vilka bilder jag ser framför mig.


Ibland hittar man helt nya möjligheter på plats, ibland fotar man exakt den bild man förställt sig. Båda två är lika roliga.

Om att ha kul

Något många brudpar brukar reflektera över är hur mycket roligare fotograferingen var jämfört med deras förväntningar. Jag jobbar mycket med humor och försöker att skratta mycket under dagen. Välkomponerade bilder i all ära, utan glädje så faller mycket av bilden.


Foto: Matilda Holmqvist

 

Utrustningen

Jag fotograferar alltid med två kameror. Om en kamera skulle gå sönder har jag alltid en annan att slutföra uppdraget med, och det underlättar att ha olika objektiv monterade för att inte behöva byta objektiv mitt under vigseln eller porträtteringen.


Foto: Matilda Holmqvist

Naturligt ljus duger ofta bra. Men ibland kan en radioutlöst blixt som skjuts genom ett paraply göra pricken över i:et. Därför har jag möjlighet att använda upp till två blixtar samtidigt.


Blixten hjälper till att forma ljuset och att lätta upp skuggor. En stor ljuskälla från sidan gör att ansiktet får en tredimensionell form.

Retusch

Jag är ingen stor fan av storskalig retusch. Ibland behöver man dock redigera bort en stressfinne eller något som råkar komma med i bilden som inte var meningen. I fallet nedan ville brudparet retuscha bort en gäst som de kände försämrade bilden.


Hjälpredorna

Ibland kan det vara till stor nytta att ha en hjälpreda under porträtteringen. En bestman, tärna eller ett syskon gör ofta det hela så mycket smidigare.